Camins de transhumància

Al Lluçanès s’han identificat quatre rutes principals de transhumància. Així doncs, el Lluçanès es constitueix com una gran carrerada degut a la convergència dins de la comarca de diverses vies ramaderes que dibuixen una complexa xarxa formada per les interconnexions i els desdoblaments de les vies principals.

 

  • El camí transversal. Utilitza en alguns punts el camí ral entre Vic i Berga, parteix el Lluçanès pel bell mig, d’est a oest. El camí, antigament utilitzat per a portar els ramats de les valls interiors i prelitorals a les pastures d’estiu del Cadí i la Cerdanya.

 

  • El camí de ponent. És paral·lel al central seguint la partició d’aigües entre la riera de Merlès i la Gavarresa. Era el camí que antigament utilitzaven els ramats per anar a Castellar de N’hug a passar l’estiu.

 

  •  El camí de llevant. Utilitzat antigament per a traslladar els ramats de les pastures del Vallès a les del Ripollès i la Cerdanya, penetra al Lluçanès pel Coll de Fontfreda, al sud-est del territori. És un dels últims camins que han utilitzat els pastors transhumants per a conduir-hi els ramats.

 

  • El camí central. Pren la direcció nord sud i es pot considerar el camí ramader principal del Lluçanès ja que anava des del Monestir de Poblet fins a la Cerdanya francesa i era la ruta per on passaven les ramades d’aquest monestir de l’Ordre del Císter.

 

Comparteix

app municipal

Recordeu que teniu a la vostra disposició l'app gratuïta de Prats de Lluçanès per a telèfons mòbils i tauletes digitals en sistema IOS i Android.

Descarregueu-vos-la i estigueu al dia de tota la programació i informació del nostre poble!